Συχνές Ερωτήσεις

Σε ποιες σχολικές μονάδες απευθύνεται το πρόγραμμα «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια»;

Το πρόγραμμα «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια» απευθύνεται σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Ειδικά Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια, Ειδικά Λύκεια, Επαγγελματικά Λύκεια, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., ΕΝ.Ε.Ε.Γυ.Λ. όλης της χώρας καθώς και στις ελληνόγλωσσες σχολικές μονάδες του εξωτερικού.

Πώς μπορώ να βρω σχολική μονάδα στη Βόρεια Εύβοια για να συνεργασθώ;

Από τον κατάλογο των σχολικών μονάδων της Βόρειας Εύβοιας, στον οποίο δίνονται και τα στοιχεία επικοινωνίας τους. Επιλέξτε περιοχή με γνώμονα και τη δράση που επιθυμείτε να υλοποιήσετε. Μπορείτε όμως να απευθύνεστε και στην κα Μαίρη Μπελογιάννη, υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος (τηλ. επικ. 6945851474, e-mail: [email protected]), η οποία θα σας προτείνει σχολική/ές μονάδα/ες.

Μπορώ να εντάξω μια δράση από το πρόγραμμα «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια» σε ένα περιβαλλοντικό ή πολιτιστικό πρόγραμμα που σκοπεύω να υλοποιήσω;

Βεβαίως, μπορείτε να εμπλουτίσετε το περιβαλλοντικό ή πολιτιστικό πρόγραμμα το οποίο σκοπεύετε να υλοποιήσετε με μια δράση από το πρόγραμμα «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια». Όταν το πρόγραμμά σας ολοκληρωθεί, μπορείτε να μας γνωστοποιήσετε τι κάνατε κι αν το επιθυμείτε, μπορείτε να αποτυπώσετε σε ένα δελτίο τύπου τι κάνατε, να το συνοδεύσετε με παραγόμενο υλικό και να μας το στείλετε για να το αναρτήσουμε.

Μπορώ να αξιοποιήσω το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια» στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων;

Βεβαίως και μπορείτε και, μάλιστα, στις Θεματικές: Ζω καλύτερα (Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία), Φροντίζω το Περιβάλλον (Οικολογία – Παγκόσμια και τοπική φυσική κληρονομιά / Φυσικές καταστροφές και πολιτική προστασία / Παγκόσμια και τοπική πολιτιστική κληρονομιά), Ενδιαφέρομαι και ενεργώ (Εθελοντισμός), Δημιουργώ και καινοτομώ (Επιχειρηματικότητα / Γνωριμία με επαγγέλματα)

Πού μπορώ να απευθυνθώ όταν αποφασίσω ότι επιθυμώ να υλοποιήσω το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια»;

Η κ. Μαίρη Μπελογιάννη, φιλόλογος, Δρ αρχαιολόγος και υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Διαζώματος, θα δεχθεί το τηλεφώνημά σας ή το ηλεκτρονικό σας μήνυμα, θα καταγράψει την επιθυμία σας και θα σας κατευθύνει. Στην ίδια θα απευθυνθείτε κι όταν ολοκληρώσετε την υλοποίηση του προγράμματος και επιθυμείτε να αναρτηθεί δελτίο τύπου με τα όσα κάνατε.

Τα στοιχεία επικοινωνίας της είναι: 6945851474, margofiv@otenet.gr

Είναι απαραίτητη η συνεργασία με σχολικές μονάδες της Βόρειας Εύβοιας για την υλοποίηση του προγράμματος;

Η στήριξη των σχολείων της Βόρειας Εύβοιας μπορεί να επιτευχθεί:

  • μέσω της συνεργασίας που μπορούν να αναπτύξουν σχολικές μονάδες από την υπόλοιπη Ελλάδα ή ελληνόγλωσσες σχολικές μονάδες του εξωτερικού με σχολεία της Βόρειας Εύβοιας επιλέγοντας να υλοποιήσουν μία ή και περισσότερες από τις προτεινόμενες δράσεις του προγράμματος. Η επικοινωνία μεταξύ των μαθητών των σχολείων κατά την υλοποίηση του προγράμματος και την παρουσίασή του μπορεί να είναι διαδικτυακή ή/και δια ζώσης με επίσκεψη του ενός σχολείου στο άλλο
  • μέσω των σχολικών δικτύων, τη λειτουργία των οποίων υποστηρίζουν οι Υπεύθυνοι/ες Σχολικών Δραστηριοτήτων και των Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.)
  • μέσω της γνωστοποίησης στα σχολεία της Βόρειας Εύβοιας των αποτελεσμάτων από την υλοποίηση μιας από τις προτεινόμενες δράσεις σε σχολική μονάδα της υπόλοιπης Ελλάδας ή σε ελληνόγλωσση σχολική μονάδα του εξωτερικού

Η συνεργασία με σχολεία της βόρειας Εύβοιας προσφέρει οφέλη σε πολλά επίπεδα. Απαιτείται κατανόηση στην περίπτωση που σχολεία αδυνατούν να προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα.

Μπορώ να «υιοθετήσω» δημιουργήματα του φυσικού ή/και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, μνημεία της αρχαιότητας ή σύγχρονα, παραδοσιακούς οικισμούς, παραδοσιακά επαγγέλματα, τοπικά προϊόντα κ.ά της Βόρειας Εύβοιας, μολονότι το σχολείο μου δεν είναι στη Βόρεια Εύβοια;

Βεβαίως και για να βοηθηθείτε έχουμε δημιουργήσει κατάλογο με ενδεικτικές προτάσεις για «υιοθεσία» στη Βόρεια Εύβοια. Μάλιστα, ακολουθώντας τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας, θα μπορούσατε να διοργανώσετε και σχολική επίσκεψη για τη μέγιστη απόλαυση.

Πού μπορώ να απευθυνθώ, στην περίπτωση που επιθυμώ ειδικούς, για να προσφέρουν στους/στις μαθητές/τριές μου εξειδικευμένη γνώση;

Από τον ενδεικτικό κατάλογο φορέων και πολιτιστικών ιδρυμάτων επιλέξτε αυτόν που επιθυμείτε. Μπείτε στην ιστοσελίδα του και ενημερωθείτε για τα εκπαιδευτικά του προγράμματα τα οποία μπορούν να διανθίσουν το πρόγραμμα που υλοποιείτε..

Εκτός από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, πού αλλού μπορώ να αξιοποιήσω το πρόγραμμα «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια;

Το πρόγραμμα «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια μπορεί, επίσης, να αξιοποιηθεί:

  1. στο πλαίσιο μαθημάτων του Προγράμματος Σπουδών
  2. να υλοποιηθεί ως αυτόνομο εκπαιδευτικό πρόγραμμα
  3. να συνδυαστεί και με άλλα προγράμματα (περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, αγωγής υγείας)
  4. να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής επίσκεψης/εκδρομής

Μπορώ να δω αναρτημένο υλικό από τα σχολεία που υλοποίησαν το πρόγραμμα «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια» τη σχολική χρονιά 2021-2022;

Εκτός από την ενότητα Δράσεις στην πλατφόρμα «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια», μπορείτε να δείτε το αναρτημένο υλικό: