Με τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ στη Βόρεια Εύβοια

H πολιτιστική εταιρεία ΠΥΡΝΑ (www.pyrna.gr) με το πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® συμμετέχει από το 2022 στις δράσεις στήριξης της Βόρειας Εύβοιας. Οι βαλίτσες των Βιβλίων σε Ρόδες, με θέματα που συνδέονται και υποστηρίζουν τα εργαστήρια δεξιοτήτων, ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε όσα δημόσια δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία επιθυμούν να τις φιλοξενήσουν. Συγκεκριμένα έχουν επισκεφθεί τα νηπιαγωγεία: Προκοπίου, Κηρίνθου, Ροβιών, Μαντουδίου, Πηλίου, Λίμνης, 2ο Νηπ. Λουτρών Αιδηψού, 2ο Νηπ. Ιστιαίας, Αγ. Γεωργίου Λιχάδας, Αγίου Αιδηψού, και τα δημοτικά σχολεία: Κρυονερίτη, Αγ. Άννας, Κερασιάς, Μαντουδίου, Ειδικό ΔΣ Νέου Πύργου, Λίμνης, Κηρίνθου, Γουβών, Ωρεών, Ταξιάρχη, 1ο ΔΣ Ιστιαίας, Αγ. Γεωργίου Λιχάδας, Αγδινών, Αγίου Αιδηψού και Λουτρών Αιδηψού.

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά, μέσω του προγράμματος «Πρωτοβουλία για τη Στήριξη της Βόρειας Εύβοιας» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η δράση επεκτάθηκε, με επισκέψεις συγγραφέων και οργάνωση εργαστηρίων σε σχολεία.

Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023, ταΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® ταξίδεψαν με συγγραφείς και εμψυχωτές στα Δημοτικά Σχολεία Ωρεών, Ταξιάρχη, 1ο Ιστιαίας, Αγίου Αιδηψού, Λουτρών Αιδηψού, Αγ. Γεωργίου Λιχάδας και στο 2ο Νηπ. Ιστιαίας καιζωντάνεψαν ιστορίες από τα βιβλία τους. Έπαιξαν, δημιούργησαν, διάβασαν με τα παιδιά για Δικαιώματα, Συναισθήματα, Ανακύκλωση, Μύθους, Βιοποικιλότητα, Κήπους, Δέντρα και Δάση!

Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022, στα δημοτικά σχολείαΜαντουδίου, Λίμνης, Κηρίνθου και Αγ. Άννας, συγγραφείς και εμψυχωτέςοργάνωσαν δημιουργικά εργαστήρια για τα παιδιά, με θέματα γύρω από το Περιβάλλον και την προστασία του Πλανήτη μας από την κλιματική αλλαγή, την Πολιτιστική μας Κληρονομιά τα Παραμύθια.

Στις δύο δράσεις συμμετείχαν οι συγγραφείς Μαρία Αγγελίδου, Ελένη Ανδρεάδη, Χριστίνα Κασιντή, Πόπη Κύρδη, Λίλη Λαμπρέλλη, Μαρίζα Ντεκάστρο, Ελένη Σβορώνου, ΄Αλκηστη Χαλικιά, Πάνος Χριστοδούλου, οι εμψυχωτές Λάμπρος Καζάκος και Μαργαρίτα Κωτσίνη, Βάσω Γιαρένη και Δημήτρης Παπαδάτος (Κουκλοθέατρο), Μαρία Τερζάκη, καθώς και η συνδημιουργός των Βιβλίων σε Ρόδες Μαρία Δημοπούλου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Α’ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας.

Τι είναι τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ®:

Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® (www.vivliaserodes.gr) είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες μέσα στις τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων.

Δημιουργήθηκε το 2012 από τη μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία Η ΠΥΡΝΑ (www.pyrna.gr), με τη συνεργασία του Γραφείου Περιβάλλοντος της Α’ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών.

Σκοπός των ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® είναι να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν τα βιβλία, να αναγνωρίσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν και να τα μοιραστούν. Το έργο καταξιωμένων εικονογράφων καλλιεργεί την φαντασία, τη δημιουργικότητα και την αισθητική των παιδιών.

Τα βιβλία φθάνουν στο σχολείο μέσα σε μια βαλίτσα με ρόδες και παραμένουν στη σχολική τάξη για έναν μήνα ώστε να υπάρχει χρόνος για δανεισμό και για διάφορες δραστηριότητες, όπως ομάδα ανάγνωσης, εικαστικό και θεατρικό εργαστήρι, επισκέψεις κ.ά. Στη συνέχεια ελέγχονται και συνεχίζουν τα ταξίδια τους σε άλλα σχολεία.

Φέτος ταξιδεύουν με 180 βαλίτσες και 4.500 βιβλία, σε περίπου 780 σχολικές τάξεις και 460 σχολεία ανά την Ελλάδα, ακόμα και σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Τι είναι η ΠΥΡΝΑ:

H ΠΥΡΝΑ (www.pyrna.gr) είναι αστική πολιτιστική εταιρεία με σκοπό τη δια βίου μάθηση και την προσωπική ανάπτυξη, και διανύει τον 26ο χρόνο λειτουργίας της. Στη στέγη της γίνονται καθημερινά ομιλίες, εργαστήρια, προβολές, ενώ δημιουργικές δραστηριότητες περιμένουν τα παιδιά.

Παράλληλα η ΠΥΡΝΑ έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό κοινωφελές έργο. Από το 2015 στέκεται δίπλα στους πρόσφυγες. Στην αρχή με αποστολές ειδών πρώτης ανάγκης και, από το 2016, με τη συνεργασία της Ομάδας Διαχείρισης Εκπαίδευσης Προσφύγων του Υπ. Παιδείας, στον τομέα της εκπαίδευσης, τον μόνο δρόμο για ομαλή ένταξη των παιδιών στο νέο τους περιβάλλον. Μέχρι σήμερα έχει διαμορφώσει και εξοπλίσει επτά νηπιαγωγεία σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων και συνεχίζει να υποστηρίζει με εκπαιδευτικό υλικό σχεδόν όλα τα νηπιαγωγεία σε δομές προσφύγων. Φέτος χορηγός της δράσης είναι το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.