Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια» ως έρεισμα για δράσεις αναφορικά με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την υπ. αριθ. Πρωτ. Φ11/114431/Δ7/12-10-2023 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, καλούνται τα σχολεία Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης όλης της Ελλάδος καθώς και οι ελληνόγλωσσες σχολικές μονάδες του εξωτερικού να υλοποιήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Τα σχολεία «υιοθετούν» χερσαία και παράκτια οικοσυστήματα της Ελλάδας» (βλ. εδώ).

Σύμφωνα με το έγγραφο, το προτεινόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έρχεται «σε συνέχεια της επιτυχούς υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια» το οποίο αποτέλεσε μια αξιόλογη πρόταση από την «Επιτροπή Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας» για τη συμμετοχή των σχολικών κοινοτήτων σε δράσεις στήριξης και ευαισθητοποίησης της Βόρειας Εύβοιας, μέσω των σχολικών δραστηριοτήτων και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων κατά τα σχολικά έτη 2021-2022 και 2022-2023».

Είναι πολύ σημαντικό ότι το πρόγραμμα «Τα σχολεία «υιοθετούν» χερσαία και παράκτια οικοσυστήματα της Ελλάδας» προτάσσει την εκπαίδευση των μαθητών/τριών πάνω στην προίκα του τόπου τους. Σύμφωνα με το έγγραφο, «αντικείμενο μελέτης θα πρέπει να είναι ένας συγκεκριμένος τόπος που βρίσκεται σε εγγύτητα με τον τόπο στον οποίο ζουν και κοινωνικοποιούνται οι μαθητές/τριες, ώστε να τον γνωρίσουν, να τον προστατεύσουν, να πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις βελτίωσης και να συνεισφέρουν στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας».

Η ψηφιακή πλατφόρμα «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια» https://stirizoumevoreiaevia.gr/draseis/, μια ψηφιακή κιβωτός υπέροχων μαθητικών δημιουργιών που προέκυψαν από την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος σε σχολεία από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια, προσφέρεται για έμπνευση στους εκπαιδευτικούς που θα υλοποιήσουν το σπουδαίο νέο πρόγραμμα με την «υιοθεσία» των χερσαίων και παράκτιων οικοσυστημάτων.