Το Μέγαρο Μουσικής στο σχολείο μας «Μουσική και Κινηματογράφος»

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μετά την πολύ θερμή ανταπόκριση του κοινού, ενηλίκων και παιδιών, στις περσινές εκδηλώσεις του στο Βόρεια Εύβοια έρχεται για δεύτερη χρονιά πιο κοντά στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 συνεχίζοντας το πιλοτικό πρόγραμμα «Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια – Οι Γέφυρες της Μουσικής».

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023, επισκέφτηκε το σχολείο μας εκ μέρους του κ. Μαραγκόπουλου – συνθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή της σειράς «Οι Γέφυρες της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – ο κ. Ζαφειρόπουλος και πραγματοποίησε το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσική και Κινηματογράφος».

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από τον κ. Δημήτρη Μαραγκόπουλο και την κ. Κάτια Παπασπηλιοπούλου. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις εκπαιδευτικές δράσεις οι οποίες γίνονται σε μικρά χωριά από ευέλικτα μικρά σχήματα μουσικών σε ένα περιβάλλον βιωματικής, ελκυστικής και κατανοητής από τα παιδιά διαδικασίας και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών και την αφύπνιση προοπτικών προς πιο εξειδικευμένες σπουδές, τη βαθύτερη κατανόηση της μουσικής και των πιο ισχυρών δεσμών με τις πολιτιστικές διαδικασίες. Η χρηματοδότησή του γίνεται ειδικά από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στηρίζοντας την υλοποίηση του προγράμματος «ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ» και υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδος, τους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης- Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού καθώς και το Σωματείο Διάζωμα. Εγκρίθηκε από τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Εύβοιας και είναι δωρεάν.

Όσον αφορά τη δράση «Μουσική και Κινηματογράφος» – που πραγματοποιήθηκε στους μαθητές των τριών μεγάλων τάξεων (Δ΄, Ε΄ & ΣΤ΄) – με πρώτη ύλη τον «Χρυσοθήρα», τη διαχρονική, κορυφαία κωμωδία του Τσάρλι Τσάπλιν από την περίοδο του βωβού κινηματογράφου, τα παιδιά υπό την καθοδήγηση του συνθέτη και πιανίστα Ανδρέα Ζαφειρόπουλου μυήθηκαν στις σχέσεις μουσικής και εικόνας και στην αμφίδρομη αλληλεπίδρασή τους. Μέσα στο πλαίσιο του βιωματικού εργαστηρίου, με την χρήση απλών (αυτοσχέδιων ή μη) φορητών οργάνων, όπως κρουστών, κιθάρας, φλογέρας, ήχους από το σώμα (παλαμάκια, χτυπήματα), σφυρίγματα κ.λ.π. ανακάλυψαν την πολλαπλασιαστική ενέργεια της σύνδεσης της μουσικής με την εικόνα. Μετά το τέλος του εργαστηρίου προβλήθηκαν αποσπάσματα από την ταινία, με ζωντανή μουσική συνοδεία από ένα πληκτροφόρο όργανο, όχι μόνο για ψυχαγωγικούς λόγους, αλλά και για τη θεμελίωση όσων διδάχθηκαν στη διάρκεια του εργαστηρίου.