Δελτίο Τύπου: Οι μαθητές της Γ’ τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής στηρίζουν Βόρεια Εύβοια

Στο πλαίσιο της συμμετοχή μας στο πρόγραμμα «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια» υλοποιήσαμε με χαρά διάφορες δράσεις.

1/ Με σκοπό τη γνωριμία των μαθητών με διάφορα είδη φυτών και δέντρων και την ευαισθητοποίησή τους στη σημασία για τη ζωή, πραγματοποιήσαμε τον μήνα Νοέμβριο  επίσκεψη στο Κτήμα Άριστη. Εκεί μας έγινε παρουσίαση  μέρους της χλωρίδας μας και τρόπων φυτέματος και καλλιέργειάς τους. Στο τέλος, οι μαθητές αλλά κι εμείς φυτέψαμε από ένα φυτό, το οποίο  πήραμε και φροντίσαμε στα σπίτια μας.

2/ Λίγες μέρες αργότερα, πραγματοποιήσαμε τη δική μας δενδροφύτευση σε ένα μικρό μέρος του σχολείου μας. Οι μαθητές έγιναν κηπουροί και απόλαυσαν τη διαδικασία.

3/ Τον μήνα Δεκέμβριο ακολούθησε η δημιουργία μιας χριστουγεννιάτικης κάρτας την οποία στείλαμε σε σχολεία της Βόρειας Εύβοιας με ευχές από τα παιδιά της τάξης μας. Στην κίνησή μας αυτή βρήκαμε ανταπόκριση από πολλά σχολεία με τα οποία επικοινωνήσαμε.

4/ Τον Ιανουάριο κάναμε τη δική μας έρευνα για τα φυτά και τα ζώα της Εύβοιας, την οποία παρουσιάσαμε τόσο στην τάξη μας όσο και σε άλλες με μεγάλη επιτυχία.

5/ Η παρουσία εθελοντή πυροσβέστη στην τάξη μας τον μήνα Απρίλιο ενθουσίασε τα παιδιά.  Μίλησε για τον εθελοντισμό, τα δάση, τις φωτιές, την προστασία των δασικών περιοχών αλλά και για τρόπους δράσης σε περιπτώσεις ανάγκης.

6/ Η ΜΚΟ We4all επισκέφθηκε το σχολείο μας τον μήνα Μάιο. Μας βοήθησαν να φυτέψουμε σε γλάστρες μυρωδικά και μας είπαν τον σωστό τρόπο μεταφύτευσης  και περιποίησής τους. Ταυτόχρονα, μιλήσαμε για τους σωστούς τρόπους ανακύκλωσης, τη σημασία της αλλά και gia την προστασία του πλανήτη μας εν γένει. Μας θύμισαν ότι η Γη είναι το σπίτι μας και πρέπει να τη βοηθήσουμε και να την προστατεύσουμε. Αυτή τη φορά η δενδροφύτευση έγινε σε άλλη βάση έχοντας σχεδόν ολοκληρώσει το περιβαλλοντικό μας ταξίδι καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

7/ Τέλος, το πρόγραμμά μας έκλεισε με μια μονοήμερη εκδρομή που πραγματοποιήσαμε στη Λίμνη Ευβοίας. Το εγχείρημα είχε μεγάλη επιτυχία καθώς έλαβε μέρος η συντριπτική πλειονότητα των γονέων και μαθητών της τάξης μας. Στο ταξίδι μας γνωρίσαμε καλύτερα τον πολιτισμό, την ιστορία, τη λαογραφία, τις ομορφιές αλλά και την κουζίνα του τόπου. Μια στάση στο ιστορικό Προκόπι, στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, μας έδωσε δυνάμεις να συνεχίσουμε  την υπέροχη αλλά και δύσκολη διαδρομή μας. Στο χωριό Λίμνη επισκεφθήκαμε τρία μουσεία.  Το Μουσείο Παραδοσιακής Φορεσιάς του κ. Παπαγεωργίου, το Λαογραφικό Μουσείο αλλά και το Ιστορικό Μουσείο. Ακούσαμε ιστορίες και θρύλους για τον τόπο και δοκιμάσαμε τοπικά εδέσματα. Η εκδρομή άφησε σε όλους όμορφες αναμνήσεις και φύτεψε το σπόρο για μια επόμενη επίσκεψη, ενδεχομένως για καλοκαιρινές διακοπές.