ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Στηρίζουμε Βόρεια Εύβοια – Στηρίζουμε το περιβάλλον. Μαθητές του 8ου Γυμνασίου Αχαρνών στην Αγία Άννα Ευβοίας

Την Τρίτη 8 Μαρτίου και την Τετάρτη 9 Μαρτίου η Περιβαλλοντική Ομάδα της Β’ τάξης του 8ου  Γυμνάσιου Αχαρνών πραγματοποίησε διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αγία Άννα Ευβοίας, με διανυκτέρευση στη Χαλκίδα, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια».  

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 8 Μαρτίου οι μαθητές επισκέφτηκαν στη Χαλκίδα το Κάστρο Καραμπαμπά, το Λαογραφικό Μουσείο, την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, το Αρχοντικό της οδού Παίδων, την παλαιά γέφυρα όπου παρατήρησαν την παλίρροια του Ευρίπου, και στη συνέχεια περιηγήθηκαν στο Δημαρχείο, στο Κόκκινο Σπίτι και στο Σπίτι με τ’ αγάλματα. Την Τετάρτη 9 Μαρτίου οι μαθητές του σχολείου μας πραγματοποίησαν κοινές δράσεις με την Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνάσιου με Λυκειακές τάξεις της Αγίας Άννας. Οι δύο ομάδες επισκέφτηκαν το δάσος στο χωριό Αχλάδι όπου είχαν τη δυνατότητα να αντιληφθούν το μέγεθος της καταστροφής από την πυρκαγιά του Αυγούστου 2021, όταν στη Βόρεια Εύβοια κάηκαν 507.950 στρέμματα, εκ των οποίων τα 275.000 στρέμματα ήταν δάση, τα 34.000 στρέμματα ελαιώνες και τα υπόλοιπα, άλλες καλλιέργειες και θαμνώδεις εκτάσεις.

Οι μαθητές παρατήρησαν τη φυτρωτικότητα του εδάφους και ακολούθησε μία μικρή συζήτηση για τα στάδια αναγέννησης ενός μεσογειακού οικοσυστήματος και για το πώς αυτό είναι προσαρμοσμένο στη φωτιά. 

Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου της Αγίας Άννας, ενημερώθηκαν για την ιστορία του σχολείου και την ανακαίνισή του μετά από την πυρκαγιά του Αυγούστου 2021. Ακολούθησε μία προγραμματισμένη κοινή δραστηριότητα στο εργαστήριο Φυσικών Επιστημών σε σχέση με τα στοιχεία του οικοσυστήματος και την επίδραση του ανθρώπου σε αυτό.

Οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε όλες τις δράσεις, και ανανεώσαμε το ραντεβού μας με το σχολείο της Αγίας Άννας τον Μάιο, όταν θα μας επισκεφτούν στην Αθήνα για να πραγματοποιήσουμε κοινή δράση στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, όπου θα παρατηρήσουμε τα τρία στάδια του δάσους: το καμένο, το αναγεννημένο και το δάσος που δεν έχει καεί ποτέ.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους!

Υπεύθυνοι καθηγητές/τριες
Γιάννης Βλαχάκης ΠΕ 04.01 – Βάντα Μποζέττο ΠΕ 07