ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Συνεργασία του Δημοτικού Σχολείου Ωρεών με το iEARN της Αυστραλίας

Το 2019 η Αυστραλία δοκιμάσθηκε από μεγάλες πυρκαγιές. Με αφορμή τις πυρκαγιές αυτές δραστηριοποιήθηκε σε μια μικρή κοινότητα, το Sarslield,  στη νοτιοανατολική Αυστραλία, το Διεθνές Δίκτυο Εκπαίδευσης και Πόρων iEARN Australia Management Team. Ο σκοπός του Δικτύου είναι να δώσει τη δυνατότητα σε νέους να χρησιμοποιήσουν τις ΤΠΕ για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν έργα για την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων όλου του κόσμου. Το Δημοτικό Σχολείο Ωρεών έχει αναπτύξει συνεργασία που περιλαμβάνει:

  • γνωστοποίηση των οικολογικών δράσεων του σχολείου καθώς και του τρόπου  ενεργοποίησης της σχολικής μονάδας, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές, με τη μορφή κειμένου και σχετικό βίντεο
  • ανταπόδοση δώρων και σύνδεση με το πρόγραμμα: «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Β. Εύβοια» Τα δώρα που εστάλησαν από το Δημοτικό Σχολείο Ωρεών είχαν άρωμα Βόρειας Εύβοιας (καδράκι με αποξηραμένα αγριολούλουδα, χειροποίητα πλεκτά λουλούδια, παρασκευές με αρωματικά φυτά και βότανα της Βόρειας Εύβοιας- κεραλοιφές με βαλσαμόλαδο, και λάδι καλέντουλας, τοπικά προϊόντα: σύκα, ελιές).

Θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συνάντηση του σχολείου του  Sarslied  με την Περιβαλλοντική ομάδα της Γ’ τάξης του Δημοτικού Ωρεών για γνωριμία καθώς και για τον προγραμματισμό των επόμενων κοινών δράσεων.

Αφορμή για αυτή την συνεργασία στάθηκε το έντονο ενδιαφέρον και η ευαισθητοποίηση της οργάνωσης  μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021 στη Β. Εύβοια και η διάθεσή  τους να επικοινωνήσουν με ένα σχολείο της Β. Εύβοιας. Οι βραβεύσεις του Δημοτικού Σχολείου Ωρεών από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης με την Πράσινη Σημαία για τα Οικολογικά Σχολεία της Ευρώπης, από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων και το Διεθνές Δίκτυο «Μαθαίνω για τα Δάση», οδήγησαν την κ. Δημοπούλου Μαρία, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας και τον κ. Κώστα Μάγο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, να απευθύνουν πρόταση στο σχολείο μας. 

Η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ωρεών

Τσελίκα  Χριστούλα